Buy $BGL before it's too late!

Bitgesell nedir? (Bitcoin Alternatifi Digital Altın)

in General2 years ago

Merhabalar,

Bu yazımda bitgesell isimli projeyi incelemek istiyorum. Bitgesell, bir bitcoin çatalıdır. Toplam adet sayısı tıpkı bitcoin gibi 21.000.000 adet olarak belirlenmiştir. 

Bitcoin'in mucidi Satoshi, yazdığı bitcoin whitepaper'ında bitcoin'i her ne kadar digital bir para olarak tanımlasa da, bugün bitcoin daha çok değer saklama aracı olarak işlev görüyor. Transfer maliyetlerinin yüksek olması, blok onay sürelerinin uzun olması gibi nedenler, bitcoinin para olarak kullanımını zorlaştırıyor. Sabit adet sayısına sahip olması, sahtesinin yapılamaması, saklamak için fiziki alana ihtiyaç duymaması gibi nedenlerden dolayı altın gibi bir değer saklama aracı olarak işlev görüyor. Bitcoin bazı özellikleri ile örneğin fiziki alana ihtiyaç duymama, 7/24 transfer edilebilme, adet sayısının tam olarak bilinebilmesi, transferlerin şeffaf olarak takip edilmesi gibi özellikleri ise altına karşı avantaj sağladığı diğer özellikleridir. 

Silvio Gesell 

Bitgesell projesinin yaratıcıları yinede bitcoin'in tam olarak bir digital altın olamayacağını düşünüyor. Bitcoin'den daha iyi bir digital altın yaratmak için bitgesell isimli projeyi başlatıyorlar. Proje isimini Silvio Gesellisimli alman iktisatçıdan alıyor. Silvio Gesell, freigeld (bedava para) denilen bir parayı önermiş bir iktisatçıdır.  Gesell'e göre, tüm mallar depolamaya ihtiyaç duyar. Fakat para depolanmaya ihtiyaç duymaz.  Örneğin; tahıllar zamanla ağırlığını kaybeder, metal ürünler paslanır, konutlar zamanla eskir. Fakat para ise eskimez ve + faiz ile sürekli gücünü korur, para mallara karşı ciddi bir avantaj sağlar. Gesell paranında diğer emtialar gibi eksilmesi gerektiğini savunmuştur. Eğer eksilen bir para kullanılırsa paranın insanların elinde sıcak bir patatese dönüşeceğini ve ekonomiyi durağanlaştıran para istifleyiciliğinin önüne geçilebileceği savunmuştur. Bitgesell projesi gesell'in fikirlerinden etkilenmiştir, fakat bu fikirler doğrultusunda sürekli daha fazla değer kazanacak bir digital altın yaratmayı hedeflemişlerdir. 

Bitgesell'in Özellikleri

Bitgesell'i bitcoinden ayıran en önemli özelliği güçlü bir burn mekanizmasına sahip olmasıdır. Bitgesell'de işlem ücretlerinin %90'ı yakılıyor. Bitgesell işlem ücretleri bitcoinden oran olarak daha fazla olduğu içinde insanları elde tutmak için teşvik ediyor. Bitcoin'de her 4 yılda bir gerçekleştirilen halving ise bitgesell'de yılda bir olacak şekilde ayarlanmış. Bitgesell'in bir kritik diğer özelliği ise blok boyutları ile alakalıdır. Bitgesell, blok ağırlığı bitcoin'den 10 kat daha küçüktür. Buda daha hızlı çalışmasını sağlamaktadır. 

Bitgesell blockchaini hangi tarihte başladı? 

Bitgesell Blockchaini 04/04/2020 tarihinde başlamıştır.

Toplam BGL adet sayısı kaçtır? 

Max 21.000.000 adet BGL olabilir.

Sirkülasyondaki BGL adet sayısı kaçtır?  

Bu yazının kaleme alındığı tarih itibari ile (07.07.2021) toplam 11,891.000 BLG dolaşımdadır. Güncel olarak dolaşımdaki miktarı görebilmek için bitgesell explorer'ini kullanabilirsiniz. 

https://bitgesellexplorer.com

BGL nereden alabilirim? 

BGL şimdilik Crex24, digifinex ve hotbit borsalarında işlem görmektedir. BGL almak için kişisel tavsiyem hotbit borsasını kullanmanızdır. Hotbit borsasında genellikle hacim daha fazladır. 

Bitgesell blockchaini güvenli midir? 

Bitgesel kodları, çoğunlukla bitcoin koduna dayanmaktadır, bu nedenle güvenilirdir. Ayrıca akıllı sözleşmeler CertiK tarafından denetlenmiş ve doğrulanmıştır. (CertiK, akıllı sözleşmeleri dAppsların kodlarını denetleyen bir güvenlik şirketidir.)

BGL coinlerimi nasıl saklayabilirim? 

BGL tutmak için bitgesell kişisel cüzdanınızı oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki linkte cüzdan oluşturmak için kullanabileceğiniz seçenekleri görebilirsiniz. 

https://bglwallet.io/

Ben en pratik yöntem olan web cüzdanı kullanıyorum.  Web cüzdanı oluşturmak için kendi şifrenizi belirleyip cüzdan oluşturun.  Şifrenizi belirleyip cüzdan oluşturmaya tıkladıktan sonra, tıpkı diğer cüzdanlar gibi (metamask v.b) 24 haneli özel anahtarınız ile birlikte cüzdanınız yaratılacaktır. 24 kelimeden oluşan anahtar sözcüklerinizi güvenilir bir yere not edin. Anahtar kelimelerinizi unutursanız, tıpkı diğer cüzdanlarda olduğu gibi cüzdana erişmeniz imkansız hale gelebilir. 

26aba8460fbabf4f2f915d4562dce37c75ecce3be2e16033527e48f422a897a2.png

BGL iyi bir yatırım mıdır? 

CMC verilerine bakılırsa şuan 1 BGL fiyatı ₺0.1256 değerinden işlem görmektedir. Toplam sirkülasyondaki coinlerin marketcap değeri ise $168,231. Bitgesell benimsenmesi artar ve topluluk büyürse oran olarak çok fazla değer artışı olması mümkün olabilir. Potansiyel yüksek olduğu kadarda tüm kripto paralarda olduğu gibi riskte bu oranda büyüktür. Bitgesell projesinin felsefesini beğendiğim için, projenin başarısız olması durumunda değerinin sıfırlanmasını da göz önüne olarak şahsen küçük miktarda bir yatırım yaptım. 

(Yasal olarak yatırım tavsiyesi vermek suç olduğu için, yazılanların bir yatırım tavsiyesi olmadığını belirtmek isterim. Yatırımcılar kendi araştırmalarını kendileri yapıp karar vermesi gerekmektedir. )

Eğer bitgesell projesi ilginizi çektiyse ve daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız aşağıdaki bağlantılara göz atabilirsiniz. Ayrıca bir sonraki yazımda bgl madenciliğini deneyimleyip bununla alakalı bir içerik oluşturmayı düşünüyorum. Blogu takip etmeyi unutmayın. 

İnternet sitesi:

Bitcointalk tartışma başlığı: 

Coinmarketcap: 

https://coinmarketcap.com/currencies/bitgesell/markets/

#